Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ρουμάνικος Γάμος στους Λιαπάδες

Η Αγία Αναστασία
Ένα ζευγάρι Ρουμάνοι, είχαν επισκεφθεί τους Λιαπάδες παλαιότερα, τους άρεσε πολύ το χωριό μας και αποφάσισαν να κάνουν το γάμο τους εκεί. 
Ο γαμπρός και η Νύφη (ο Μιχαήλ και η Φλωρεντία), πραγματοποίησαν την επιθυμία τους και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 ώρα 18:00, έγινε ο γάμος στην Άγια Αναστασία. 
Στην εκκλησία υπήρχαν περίπου διακόσια άτομα που ήρθαν στην Κέρκυρα καλεσμένοι από το ζεύγος των νεονύμφων, ο ιερέας μας ο Παπαγιώργης και αρκετοί Λιαπαδίτες. Έγινε η τελετή στέψης (στεφανώματα) όπως ορίζει το ορθόδοξο χριστιανικό τυπικό. Η διαφορά με τον ελληνικό γάμο ήταν μόνο η γλώσσα. Υπήρχε κουμπάρος και κουμπάρα (αντρόγυνο) και τέσσερις κοπέλες παράνυμφες με παραδοσιακές στολές, που ήτανε μπλε χρώμα με πλουμίδια. Η τελετή της στέψης ήτανε παρόμοια με τη δική μας. Ο παπάς έσερνε το χορό του Ησαΐα και έκανε τρεις βόλτες, όμως το κοινό δεν πετούσε ρύζι ούτε κουφέτα, όπως συνηθίζεται στο χωριό. Μετά το τέλος του μυστηρίου, οι νεόνυμφοι κάθισαν μπροστά στο δεσποτικό και μαζί τους οι κουμπάροι. Ο κουμπάρος ήταν μαζί με τον γαμπρό και η κουμπάρα μαζί με τη νύφη. Εκεί δέχθηκαν ευχές από όλους τους παρευρισκόμενους, για υγεία, ευζωία και μακροημέρευση.
Μετά την έξοδο από την εκκλησία, χόρεψαν στην πλατεία παραδοσιακούς φολκλορικούς χορούς του γάμου από τη χώρα τους. Ακολούθησε ολονύκτιο γλέντι σε γειτονικό ξενοδοχείο.
Το μυστήριο τέλεσε ο Ρουμάνος ιερέας Μιχαήλ Βοϊτσέσκου, που λειτουργεί στην ενορία Λίνια του χωριού Χλωμός και ψάλτης ήταν ο γιος του, Μιχαήλ Βοϊτσέσκου.

Σημ: Φιλοδοξούμε να προσθέσουμε και άλλο δημοσιογραφικό υλικό, καθώς και φωτογραφία των νεονύμφων.